Osteopatiaa - mitä se on?

Osteopatia on kokonaisvaltaista kehon hoitoa. Osteopatia on manuaalinen hoitomuoto, jonka tarkoituksena on kehon rakenteellisten ja toiminnallisten häiriö- ja kiputilojen tutkiminen, hoito ja ennaltaehkäisy. Osteopaatti on erikoistunut käyttämään mm. nivelten artikulaatio- ja manipulaatiotekniikoita sekä pehmytkudostekniikoita. Osteopaatti on Suomessa Valviran rekisteröimä terveydenhuollon ammattihenkilö.

Perusajatus osteopatiassa on, että hyvinvoinnin edellytyksenä luuston, lihasten, sidekudosten sekä nivelsiteiden yhteistoiminta on saumatonta. Osteopatialla voidaan hoitaa monenlaisia vaivoja. Tyypillisimpiä osteopaatin hoitamia vaivoja ovat erilaiset nivelkivut, iskiasvaivat, pistelyt yms. tuntemukset tai ärsytystilat kehossa, hermopinteet, unettomuus, erilaiset stressitilat, huimaus sekä päänsäryt.

Ensimmäisellä käynnillä tehdään alustava hoitosuunnitelma ja tutkimuksen yhteydessä kiinnitetään huomiota ongelmakohtiin sekä kehon liikkuvuuteen. Alkututkimukseen kuulu myös työolosuhteiden kartoitus sekä ravinto- sekä liikuntatottumukset.

Kehon tutkiminen osteopaatilla tapahtuu palpaation avulla, eli käsin tunnustellen. Palpaatiolla diagnosoidaan kohdat joissa on paljon jännitystä tai heikkouksia. Pehmeän manipuloinnin, venyttelyn, mobilisoinnin sekä erilaisten hierontatekniikoiden avulla osteopaatti lisää nivelten liikkuvuutta, lievittää lihasjännitystä sekä elvyttää kudosten verenkiertoa, jotta oma parannusmekanismi käynnistyisi kehossa. Osteopatialla voidaan tukea kehon terveyttä sekä puuttua oireiden toistumisen syihin yksilöllisesti, jokaisen asiakkaan tarpeen mukaan. Tervetuloa tutustumaan.

Suomessa osteopaatti on Valviran rekisteriin kuuluva nimikesuojattu terveydenhuoltoalan ammattihenkilö. Suomessa on vahvistettu Osteopatiastandardi SFS-EN 16686, joka on takuuna osteopaattisen hoidon laadusta ja luo selkeät raamit toimintaan. Standardi ohjeistaa, kuinka osteopatiaa on hyvä harjoittaa, ja asettaa alan koulutuksen ja eettisten käytäntöjen vaatimukset.

Lisätietoa osteopatiasta löytyy mm. Suomen Osteopaattiliiton sivuilta.

Lyhyt video opsteopatiasta: